Een maffe avond doorgeefschaak

Afgelopen vrijdag speelden we doorgeefschaak, een grappige variant waarbij je in een team van 2 spelers tegen elkaar speelt: één met wit en één met zwart. Als je een stuk slaat geef je die aan je medespeler. Die medespeler mag in plaats van een zet te doen ervoor kiezen om dat extra stuk op het bord te zetten. Daarmee mag je geen stuk slaan (het stuk plaatsen op een veld dat al bezet is) en ook niet direct schaak geven. Voor pionnen geldt ook dat deze niet op de 1ste of de 8ste rij geplaatst mogen worden.

Zo zijn er dus 2 partijen bezig, waarbij algauw hele gekke situaties ontstaan: 4 lopers, 12 pionnen en 3 torens voor wit, bijvoorbeeld. De kinderen gingen er vol op los en niet per se de sterkste schaker is dan in het voordeel, want gewone strategieën werken niet altijd. De tegenstander kan namelijk altijd versterking krijgen van zijn teamgenoot en dan moet je weer een nieuw plan verzinnen.

De kinderen speelden in willekeurige samenstelling, dus de uitkomst was helemaal niet te voorspellen. De uitkomst was dan ook niet het favorietenduo Qingxi en Max, maar de grote verrassing Daan en Zi Feng! Van harte gefeliciteerd jongens!

Geef een reactie